Tallinnas kogunevad Maailmakoristuspäevast osa võtnud riikide esindajad

25.-27. jaanuarini 2019 toimub Tallinnas Puhta maailma konverents, mille eesmärk on jagada 15. septembril 2018 saadud kogemusi, astuda järgmisi samme selleks, et rakendada Keep it Clean plaani ning otsustada, milline riik hakkab korraldama 2019. aasta Maailmakoristuspäeva.


Maailmakoristuspäeva juhi Eva Truuverki sõnul on 158 riigist tekkinud võrgustiku eesmärk jätkata prügiprobleemile tähelepanu juhtimist ning praktiliste sammude astumist selleks, et probleemi kogu maailmas vähendada.

“Kõik need inimesed, kokku 70 riigist, kes reedel Tallinnasse saabuvad, tahavad oma kodumaal muutusi ellu kutsuda ja on valmis neid ise eest vedama, kaasates erinevaid koostööpartnereid kohaliku omavalitsuse ja riigi tasandilt ning era- ja kolmandast sektorist. Meie ülesanne Teeme Ära sihtasutusena on pakkuda välja Keep it Clean plaani põhjal erinevaid mudeleid, mida liikmed saavad kohandada oma riigi vajadustele vastavaks ning koguda üle maailma kokku parimaid praktikaid, kuidas konkreetseid probleeme on juba lahendatud,” rääkis Eva Truuverk.

“Näiteks Eesti puhul saame jagada kogemusi meie väga hästi toimivast pandipakendi süsteemist. Aga näiteid on ka teistest riikidest, nagu näiteks Milanost, kus üle 80% biojäätmetest kogutakse kokku ja saadetakse kompostimisele. Ka suured toiduainetööstused mõtlevad, kuidas vähendada ühekordsete pakendite kasutamist või vähendada pakendites plasti kogust. Näiteks Coca-Cola on juba vähendanud plasti kogust pudelite tootmisel, samuti on nende eesmärk saavutada aastaks 2030 sajaprotsendiline Coca-Cola plastpudelite uuesti ringlusesse võtmine,” rääkis Eva Truuverk.

Reedel kell 8.30 algava konverentsipäeva peateemaks on Keep it Clean plaan ja selle rakendamine erinevates sektorites – riigi ja kohaliku omavalitsuse ning erasektori ja kogukonna tasemel.

Sel teemal juhatavadki konverentsi sisse Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid, poliitikakujundamise ekspert Clarissa Charlotte Morawski, ettevõttest Reloop Platvorm, kodanikuühiskonna esindaja ja asepresident Valeria Merino organisatsioonist Global Earth Day ning ettevõtlussektori esindajana osaleb paneelis Toyota Motors Euroopa juht Stephen Hope.

Laupäeval kell 9 algaval konverentsipäeval kuulatakse riikide kokkuvõtteid Maailmakoristuspäevast, oma kogemusi jagavad tiimijuhid viiest riigist:
• Agustina Iskandar, kelle juhtimisel tuli Indoneesias koristama üle 7,68 miljoni inimese.
• Aijan Chynybaeva, kes tõi Kõrgõztanis välja 7% elanikkonnast, mis on riikide võrdluses kõige suurem protsent.
• Luan Hasanaj esindab Kosovot, kus 7 aasta jooksul on korraldatud Teeme Ära koristusaktsioone mitmeid kordi, kaasates kokku üle 600 000 inimese.
• Nima Zare Iraanist räägib sellest, kuidas ta korraldas koristusaktsiooni konfliktipiirkonnas, tuues välja üle 144 000 inimese.
• Carlos Serra Mosambiigist räägib oma kogemustest, kuidas kaasata keskkonnaprobleemide lahendamisse noori.

Ühtlasi otsustatakse laupäeval, millal toimub järgmine Maailmakoristuspäev ja milline riik on selle peakorraldaja.

Programm ja ajakava.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga