Maailmakoristuspäev koostöös NOËPi ja Märt Avandiga pöörab tähelepanu suitsukonireostusele

Maailmakoristuspäev Eestis alustab juuli keskpaigas erilise videoprojektiga “Vabandage, teil kukkus midagi”, pööramaks tähelepanu suitsukonireostusele ja oma prügiharjumuste muutmisele.

Projekti raames valmis kolm humoorikat, harivat ja meelelahutuslikku sketši, mille stsenaariumite autor on maailmakoristuspäeva kauaaegne patroon muusik ja režissöör Andres Kõpper ehk NOËP. Klippides löövad kaasa näitlejad Märt Avandi, Ago Anderson, Merle Talvik ja muusik Henri Kõrvits ehk Genka. 

Eesti koristuse eestvedaja Elike Saviorgi sõnutsi sündis idee 2020. aasta koristuse paiku. “Keskendusime tollal väikeprügile. Statistika näitas, kuivõrd palju vedeleb looduses ja linnaruumis konisid,” mäletab Saviorg, tuletades seejuures meelde, et igal aastal jõuab Eestis loodusesse pea 80 tonni sigaretifiltreid. “Meie tegevuse eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust, rääkides pealtnäha tühisest prügiliigist rohkem. Prügistamine on halb harjumus. Loodame oma koristuste ja projektidega motiveerida inimesi kasutama prügikasti või kaasaskantavat konitopsi.”

Ettevõtmisega neli aastat seotud olnud muusik NOËP, kes ühtlasi tegutseb režisöörina, tuli videoprojekti ideega kohe kaasa. Tema sulest ilmus kolm eriilmelist stsenaariumi, mis ühel võttepäeval purki said. 

Kõpperi hinnangul ei tulene konide maha viskamise probleem alati laiskusest ega pahatahtlikkusest, vaid pigem teadmatusest. “Mul on hea meel, et sain sellele teavitustööle oma panuse anda,” märgib muusik.

Produktsioonifirma Get Shot Films, kellega maailmakoristuspäev on koostööd teinud varemgi, loodab, et valminud klipid jäävad vaatajale silma ja teenivad oma eesmärki. “Oleme tänulikud, et maailmakoristuspäev koostöös režissöör Andres Kõpperiga pöördus taas meie poole. Andrese humoorikaid lahendusi on rõõm tuntud näitlejatega avalikkuse ette tuua. Seekordsed originaallood keskenduvad mõnusale püandile,” avaldab firma produtsent Laura Reimann.

Esimeses klipis mängivad näitleja Märt Avandi ja noor näitleja Aleks Marten Kundla.

Videoprojekti tegemist toetas Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Režissöör: Andres Kõpper
Produtsent: Laura Reimann
Operaator: Mart Vares
1AD: Vivian Ruumet
Operaatori assistent: Ardi Ossar
Valgusmeister: Andrus Ilp
Valgustajad: Karl Robert Vain, Toni Läänsalu
Võttepaikade kordinaator: Alis Raudsepp
Võttepaikade assistent: Jukk Reintam
Helioperaator: Ergo Teekivi
Stilist/grimeerija: Mary-Li Kapp
Kunstnik: Liisa-Maria Lai
Helirežissöör: Indrek Soe
Montaaž: Andres Kõpper
Online montaaž: Optimist Motion
Värvikorrektuurid: Sten-Johan Lill

Osades: Ago Anderson, Nicole Marchesani, Henry Kõrvits, Merle Talvik, Märt Avandi, Aleks Marten Kundla
Tänusõnad: Swedbank AS; T1 ja Kertu Rooma; Anett Kulbin; Moonika Põdersalu