Koristame Eesti nähtamatust prügist puhtaks!

Täna toimub Eesti digikoristuspäev! Maailmakoristus kutsub kõiki üles leidma täna kas või pool tundi, et vaadata üle e-postkast, telefon ja/või arvuti ning kustutada kasutuks muutunud failid, korduvad või udused pildid, seisma jäänud rakendused ning programmid. 

“Iga liigutus, mida oma telefonis või arvutis teeme, kulutab väikse koguse energiat. See võib tunduda nagu tilk ookeanis, aga tegelikult liigutame kõik koos hirmuäratava koguse informatsiooni kuus, mis kulutab arutult palju energiat. Iga päev vuhiseb planeedil 293 miljardit e-kirja. Paneb ikka mõtlema küll, kas pean saatma järjekordse “aitähi” meilitsi,” räägib Eesti Maailmakoristuse eestvedaja Mart Normet.

Digitaalse koristuse tulemusena muutuvad digiseadmed kiiremaks, mis säästab nende kasutajatele väärtuslikku aega. Korrastatud seadmed mõjuvad muuhulgas hästi ka vaimsele tervisele. Loomulikult väheneb ka seadmete mõju keskkonnale. Nimelt, enam kui pool maailma elanikkonnast kasutab internetti, mille CO2 emissioon on samas suurusjärgus kogu pandeemia-eelse lennuliiklusega. Keskmine e-posti konto kasutaja aga saadab aastas nii palju kirju, et võiks sama energia eest vurada autoga 300 kilomeetrit.  

“Digitaalne prügi on vaikselt meie elu pärisosaks hiilinud probleem, milleni jõudmine on igasuguse tehnoloogia arengu paratamatu tulemus. Erinevalt teistest prügi liikidest on digitaalne prügi üldjuhul nähtamatu ja selle kuhjumine ei anna endast märku haisva hunnikuna toanurgas. Sarnaselt tavaprügiga on tegu hügieeniprobleemiga, kus erinevate viiruste ja pahalaste levimise vältimiseks on ennetustegevus alati odavam, kui pärast tagajärgedega tegeleda,” selgitab Tallinna Ülikooli jätkusuutliku arengu dotsent ja ökoloog Mihkel Kangur. 

Igas kuus näiteks kulutab maailm mobiilandmesides 46 miljardit gigabaiti. Kui kulutad kuus 8GB jagu netti mobiiliga internetis surfamiseks, saaksid selle eest peaaegu 660 miljonit aastat netis viibida. Kusjuures, peaaegu kolmveerand sellest mahust kulub sotsiaalmeediale. Eriti videoäppides – lausa 34 miljardit gigabaiti. 

Digitaalne koristuspäev on ajaga järjest enam populaarsust kasvatanud, mida näitlikustab fakt, igal aastal võtab aina enam ettevõtteid ning eraisikuid üle kogu Eesti. 

Lisanippe nähtamatu prügi koristamiseks leiad ka siit: Digitarga tehnoloogiablogist ja digitaalsel koristuspäeval puhastatud andmete mahtu saad registreerida veebilehel http://digikoristus.digitark.ee

Aitäh, Telia Eesti, üleskutse eest!