Maailmakoristus on edukas, lõplike numbrite kogumine jätkub

Eileõhtuse seisuga on Eesti Maailmakoristuspäevale registreerunud pea 32 000 inimest. Osalejaid lisandub. Kuna koristajaid on tänavu rohkem kui mullu ja koristamine toimub hajutatult veel järgmisel nädalal, võtab täpse statistika koostamine varasemast kauem aega. 

Eile kella 19ks on Eesti koristuse kõnekeskusele jõudnud tagasiside kolmandikult registreerinutelt. Laekunud statistika viitab, et suitsukonide hulk ületab kordades mullu korjatu. Eelmisel aastal noppisid umbes 28 000 inimest ühtekokku 1,1 miljonit koni. Praeguse seisuga, kui numbrid on staapi jõudnud umbes 7500 koristajalt, küündib konide arv 750 000ni. See teeb iga koristaja kohta 100 koni. Number kasvab jõudsalt. 

“Ei teagi, kas nutta või naerda,” kommenteerib Eesti koristuse juht Mart Normet. “See on ikka tohutult kurb, kui palju konisid vedeleb tänaval ja looduses. Aga õnneks levib see teadmine üha laiemalt, et konid on mürgised, konid lagunevad mikroplastiks ning sadeveekaevu visates jõuavad need otse merre.”

Korraldajad panevad koristajatele südamele, et kindlasti antaks teada oma koristusest, inimeste arvust ning leitud prügi kogusest. Seda saad teha siin.

Globaalse koristuspäeva staap asub sel aastal Tallinna linnavalitsuse esitluskeskuses, kus jätkub töö andmete kogumisel kuni varaste hommikutundideni. Eileõhtuse seisuga on keskusesse jõudnud info 94 riigist. Pea 100 riigi esindajaga võetakse alles ühendust. Lõplikud üleilmsed numbrid selguvad paari nädala jooksul.