Täna algavale Maailmakoristuspäevale on Eestis registreerunud 30 000 inimest

Täna hommikuse seisuga on Maailmakoristuspäevale Eestis registreerunud üle 30 000 inimese, sealhulgas üle 20 000 kooliõpilase ja 6000 lasteaiamudilase.

Kuna sel aastal on oluline inimeste hajutamine, toimub koristamine lausa kahe nädala vältel. “Tänaseks on väljas käinud juba üle 10 000 koristaja,” kinnitab Maailmakoristuse Eesti eestvedaja Mart Normet.

Tänavune Maailmakoristuspäev on mitmes mõttes ajalooline. “Koostöös korvpalliliiduga koristatakse korvpalliväljakud ja nende ümbrused ning püütakse Guinessi rekordit vabavisetes. Kokku viskame täna Eestis palli korvi koguni 100 000 korda!” tutvustab Normet. “Samuti korraldatakse mitmetes Eesti kirikutes ja kogudustes täna erakorraline palve ning koristusaktsioon. Selles peitubki Maailmakoristuspäeva võlu: kõik leiavad oma erilise mooduse, kuidas päev just neile sobilikul viisil läbi viia.”

Siinse aktsiooni üldhariduskoolide keskkonnakampaania juht Kerli Laur rõõmustab, et tänavu on koristuspäeval esindatud pea kõik Eesti vallad. “Enim koole on Harjumaalt, aga kõige suurema koolide osalusprotsendiga – registreerunud on üle 50 protsendi  – on Pärnumaa, Lääne-Virumaa ja Valgamaa. Kõik koolid, kust tuleb koristama vähemalt kümme protsenti õpilastest, osalevad loosimises, mille auhinnaks on muusikute NOËPi, Ariadne ja Pluuto ühiskontsert. Aktiivsete lasteaedade vahel loositakse välja Ariadne kontsert.

Globaalne Maailmakoristuspäeva staap asub Tallinna linnavalitsuse esitluskeskuses Vabaduse väljakul. Igal täistunnil läheb sotsiaalmeedias eetrisse ingliskeelne uudistesaade.

“Valisime staabiks Tallinna linna ruumid, et oleksime linnakeskuses, inimestele lähedal. Tallinn kandideerib 2022. aasta Euroopa rohelise pealinna tiitlile, see on meile väga oluline. Peame maailmas hakkama kohe-kohe lahendama globaalseid keskkonnaalaseid probleeme,” räägib Maailmakoristuse president ja võrgustiku juht Heidi Solba. “See oleks pealinnale, Eestile ja kogu regioonile suur võit. Rohepööre saaks sisse uue hoo.”

Koristamisele saab registreeruda kuni reedeni. Korraldajad paluvad selleks ajaks täita tagasiside vormi, saamaks teada, kui palju prügi ja just sigaretikonisid leiti. Hinnanguliselt mahub liitrisesse purki 500 suitsukoni. 

Mullu osales Maailmakoristuspäeval Eestis üle 28 000 inimese. Ühtekokku koguti ligemale 333 000 liitrit prügi, sealhulgas 2200 liitrit ehk üle miljoni suitsukoni.