Maailmakoristusega on alustanud vähemalt 15 miljonit inimest

Eesti aja järgi kella 9.30 seisuga on Maailmakoristusega alustanud vähemalt 15 miljonit inimest Aasia ja Okeaania riikidest. Kõige enamvabatahtlikke on tulnud maailma puhtamaks koristama Indoneesias, Nepalis ja Kambodžas.

Tallinnas asuva Maailmakoristuse juhtimiskeskuse kõned koristusaktsiooniga liitunud riikidesse näitavad, et suurim üllataja on Nepal, kus 29 miljoni elanikuga riigist on tulnud prügi koristama vähemalt miljon inimest. Kõige suurem koristajate arv sellest regioonist on aga esialgsetel andmetel Indoneesias, kus talgujuhid raporteerisid, et osalejate arv on päeva lõpuks tõusnud 13 miljonini.

Hetkel, kui Hiina, Jaapan ja paljud teised riigid ei ole veel teatanud oma osalejate hulka, näitavad esialgsetel andmetel suurimaid tulemusi järgmised riigid: Indoneesia 13 miljonit, Nepal 1 miljon, Kambodža 300 000 ja Iraan 155 000. Oluline on rõhutada, et tulemused on esialgsed ning riikide suurusest tulenevalt jõuab koondatud info Eesti staapi viivisega. Lisaks on Iraan oma talgud jaganud kahe päeva peale.

Maailmakoristus algas Eesti aja järgi 14. septembril tund enne südaööd Vaikses ookeani Fidži ja Vanuatu saartelt. Kell üks öösel liitus aktsiooniga Uus-Meremaa, kus esialgse hinnangu järgi tuli Aucklandis, Wellingtonis ja mujal prügi koristama umbes 50 000 inimest. Just Uus-Meremaalt otse sündmuste keerisest juhatas Maalimakoristuse globaalse teleülekande sisse Pealtnägija legendaarne vedur Mihkel Kärmas, kes seejärel võttis kohe ette maratonreisi teisele poole maakera, et telesaate ja koristusaktsiooni lõpuks jõuda Hawaii saarele, kus pannakse koristuspäevale pidulik punkt pühapäeva esimestel tundidel.

Koristusaktsioonil hoitakse silma peal Tallinna Ülikooli fuajeesse koondatud staabist. Umbes 300 vabatahtlikku koguvad juhtimiskeskuses jooksvalt infot kõikidest koristamisaktsiooniga liitunud riikidest ning on nõu ja jõuga abiks meeskondadele üle maailma.

Oluline on rõhutada, et 15. septembriga ei lõppe veel Maailmakoristuspäeva töö, sest koostamisel on Keep it Clean Plan, mis annab riikidele, ettevõtetele, mittetulundusühendustele ja üksikisikutele konkreetsed soovitused, kuidas prügiprobleemiga jätkusuutlikult tegeleda nii, et prügireostus maailmas oluliselt väheneks.

Maailmakoristuse 24h kestev teleülekanne on jälgitav internetis worldcleanupday.org ja uudisteportaalis ERR.ee, aga ka World Cleanup Day Facebookis ja YouTube’s. Saatejuhtideks on Colm Flynn Iirimaalt ja Zihlo Ndlovu Zimbabwest.

Eestis algav koristusaktsioon täna, laupäeva hommikul kell 10. Samal ajal stardib ka ETV eriprogramm, kus saatejuhi Kristo Eliase eestvedamisel toimuvad muuhulgas igal täistunnil lülitused erinevatesse maailma paikadesse. Kell 12 alustab eriprogramm Vikerraadios, kus erinevate saatejuhtide vedamisel hoitakse Maailmakoristusel ja keskkonnateemadel silma peal kuni järgmise hommikuni välja.

Laupäeval kell 19 võetakse kokku Eesti koristustalgute tulemused. Pühapäeva hommikul kell ükslõpetab globaalne otsesaade koos lõpupidustustega Hawaii saarel. Pühapäeval kell 12 südapäeval on pressikonverents, mis võtab kokku Maailmakoristuspäeva olulisemad faktid ja sündmused. Koos tulemustega avaldatakse ka Keep it Clean Plan ehk Puhta maailma plaan.

Ning olulisemad faktid: 

  • Maailmakoristus ehk World Ceanup Day toimub15. septembril 2018
  • Tegu on maailma ajaloo suurima kodanikualgatusega, mis on alguse saanud Eestist ja mida juhitakse Eestist
  • Teeme Ära Maailmakoristus on EV100 programmi osana suurim eestlaste kingitus maailmale meie riigi 100. sünniaastapäeva puhul
  • Tänaseks on Maailmakoristusega liitunud üle 150 riigi
  • Maailmakoristuspäeva on ette valmistatud ca 4 aastat
  • Selle korraldamises on osalenud ca 30 000 inimest üle maailma
  • 15.09 Tallinnas asuvas staabis töötab kokku ca 300 vabatahtlikku, kelle ülesanne on koguda riikidest infot, olla tiimidele üle maailma abiks ja neid nõustada
  • Eestis sai koristustalgute traditsioon alguse 3. mail 2008. aastal, mil rohkem kui 50 000 inimest koristasid kokku 10 tuhat tonni prügi
  • Tänaseks on erinevatel aegadel Teeme Ära mudeli alusel oma riiki koristanud pea 20 miljonit inimest enam kui sajast riigist üle maailma

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga