Telliskivi Loomelinnakus avatakse kalmistuprügi installatsioon

Reedel, 15. septembril kell 17.30 avatakse Tallinnas Telliskivi Loomelinnaku Kuppel galeriis kalmistuprügi probleemile tähelepanu juhtiv installatsioon. Tegemist on osaga keskkonnateemalisest näitusest „Lähme Nulli!”.

„Kalmistuprügi” installatsioon valmib koostöös Eesti Maailmakoristuspäeva ja Gratitude Service OÜga. Installatsiooni tegemisel on kasutatud kalmistutelt kokku korjatud ühekordseid kalmuküünlaid, kunstlilli ja plastist lillepotiümbriseid.

„Elame tooda-tarbi-hülga ajastul. Prügi kaob meie silme alt kiiresti ja seetõttu on prügiprobleemi lihtne eirata. „Lähme Nulli!” näitus toob prügi, sealhulgas kalmistuprügi meie silme ette,“ selgitab „Lähme Nulli!” näituse peakorraldaja Katarina Papp.

Maailmakoristuspäev Eesti ja MTÜ Puhta Ilma koda eestvedaja Elike Saviorg tõdeb, et kui kohvitopsidest ja ühekordsetest nõudest on palju räägitud, siis ühekordsest kalmistuprügist pea üldse mitte. „Iga eestimaalane peaks võtma korra aja ja mõtlema põhjalikult oma valikutele poes igas tootegrupis. Kas ma ostan poest tavalise küünla ja panen selle lähedase haual laternasse põlema nii, et sellest ei jää pärast põlemist midagi järele või ma ostan kümme ühekordset plasttopsis kalmuküünalt, millest jääb loetud tundide pärast hauale järele prügi?” arutleb Saviorg.

„Iga inimese elus ja harjumustes on selliseid näiteid kümneid kui mitte sadu ja kõiki neid on võimalik ülimalt lihtsa vaevaga muuta. Kui vaid tahta ning enda valikuid vaid märkama hakata! Tekkiv kasu loodusele ja keskkonnale on aga meeletu,” sõnab ta.

„Lähme Nulli!” näituse üks eesmärk on pakkuda lahendusi. „Kalmistuprügi” installatsiooni avamisel on võimalik kõigil soovijatel meisterdada endale klaaspurgist korduskasutatav küünlalatern. Näituse korraldamist toetab Tallinn – Euroopa roheline pealinn 2023 ja see on osa Tallinna rahvusvahelisest Läänemere kampaaniast Save our Sea.

Installatsioon „Kalmistuprügi” jääb Telliskivi Loomelinnakusse avatuks 16. novembrini. „Lähme Nulli!” näitus Salme Kultuurikeskuses jääb avatuks 30. novembrini 2023. Näitused on tasuta.

LISAINFO
Katarina Papp
Näituse peakorraldaja
+372 53656384
katarina@lahmenulli.ee

Elike Saviorg
Eestvedaja
Maailmakoristuspäev Eesti
MTÜ Puhta Ilma koda
elike@maailmakoristus.ee
+372 5038650