RingKarp on Eesti start-up, mille eesmärk on luua taaskasutatavate toidu- ja jooginõude võrgustikku, et vähendada ühekordsete pakendite kasutamist. Nende klientideks on restoranid, ürituste korraldajad ja ettevõtted, kes hoolivad keskkonnast ning ei soovi kasutada ühekordseid lahendusi.

Restoranide võrgustik tähendab, et klient saab RingKarbi taaskasutatavad nõud mistahes võrgustikuga liitunud restoranist ja tal on võimalus neid ka tagastada mistahes võrgustikus olevasse toitlustusasutusse. Restoranid pesevad ise tagastatud nõud puhtaks ning annavad need seejärel välja järgmistele klientidele. RingKarp usub, et nõude pesemiseks pole vaja neid eraldi pesemiskohta transportida, kui söögikohtadel endil on selleks võimekus olemas.

RingKarbi taaskasutatavad nõud on tarbijatele tasuta, kuid karbi tagatisraha on 10 eurot ja tassil 5 eurot. Oluline on tagada see, et taaskasutatavaid tooteid ei visataks ära ega unustataks koju vedelema. Seetõttu on määratud ka suurem tagatisraha, mis motiveerib inimesi rohkem nõuet järgima ning sellega koos muutuvad tõenäoliselt ka tarbimisharjumused kiiremini.

Suuremate ürituste puhul pakub RingKarp ka nõude pesemist, kuid pigem püütakse alati leida kohalikke partnereid, et vältida transpordikulusid. Lisaks müüvad nad oma taaskasutatavaid tooteid ettevõtetele, kes soovivad oma töötajaid suunata rohelisema eluviisi poole.

Ühekordne pole jätkusuutlik

“Aastaid on meile räägitud, et jäätmete sorteerimine tähendab rohelist eluviisi. Kui ma aga mõistsin, kui palju probleeme on Eestil jäätmemajanduses, taipasin, et ainus viis olla rohelisem, on hoiduda jäätmete loomisest. Pole tõsi, et ümbertöötlemine kaotab ära vajaduse võimalikult vähe tarbida,” selgitab ettevõtte tegevjuht Katarina Papp.

Ta lisab, et teine suur probleem toiduainetetööstuses on arusaam, et biolagunevaid või komposteeritavaid tooteid turundatakse keskkonnasõbraliku valikuna: “See ei vasta samuti tõele, sest need pakendid vajavad erilisi tööstuslikke komposteerimistingimusi, kuid Eestis pole selleks võimalusi loodud. Ei ole oluline, mis materjalist ühekordne toode on: kui see on ühekordne, siis pole see jätkusuutlik! RingKarbi missioon on asendada ühekordsed pakendid taaskasutatavatega.”

RingKarp on läbi mõelnud erinevad lahendused taaskasutatavate toodete võrgustiku loomiseks. Nad valisid praeguse lähenemisviisi, sest sellel on väikseim keskkonnamõju (kõrgekvaliteedilised nõud, minimaalne transport, kõrge tagastusmäär tänu suurele tagatisrahale ja olemasoleva infrastruktuuri kasutamine). Nad on teinud ka elutsükli analüüsi, mis näitab tegevuse mõju. Lisaks tutvus ettevõte paljude taaskasutatavate lahenduste kavanditega üle kogu maailma, et saada ideid ja luua oma mudel. Alles seejärel alustasid nad pilootprojektiga, milles osalesid esialgu vaid mõned Tallinna restoranid. Nüüdseks on nad võrgustikku oluliselt laiendanud.

Papp tunnistab, et esimesed 50 restorani liitusid nendega üsna lihtsalt, sest olid sellist lahendust oodanud. Mingil hetkel muutus aga töö raskemaks. “Kohtusime aina rohkem restoranipidajatega, kes ei hooli keskkonnast üldse või ütlevad, et lahendus on väga vajalik ja oluline, kuid nemad siiski ei liitu. Nüüdseks oleme aru saanud, et eestlased on küll keskkonnateadlikud, kuid enamus meist ei ole valmis oma harjumusi muutma. Kuidas me selle takistuse ületame? Hingame sisse ja välja ning ootame paremaid aegu.”

RingKarbill on hetkel restorane peaaegu igas Eesti maakonnas ning nad on ka osa Euroopa taaskasutatavate toodete võrgustikust “reCIRCLE”, mis tähendab, et nende tooteid saab tagastada ka teistesse Euroopa riikidesse, kuna tagatis on kõikjal sama. RingKarp mõistab, et väikese ettevõttena on nende tegevuse mõju pigem tagasihoidlik. Suurte ja kiirete muutuste saavutamiseks on hädasti vaja ka määrusi ühekordsete pakendite keelustamiseks.

“Ma ei oota, et inimestel on keskkonnateemadest sama hea teadmine kui meil. Oleme seetõttu oma meeskonnaga loonud nulljäätmete näituse nimega “Lähme Nulli”, kus näitame inimestele ühekordsete pakendite probleeme ja tutvustame taaskasutatavaid alternatiive,” ütleb Papp lõpetuseks.

Näitused “Lähme Nulli” avatakse 3. septembril Salme Kultuurikeskuses ja 15. septembril Telliskivi loomelinnaku õuel.

Ringkarp koduleht: www.ringkarp.ee
Facebook: www.facebook.com/ringkarp