Maailmakoristuspäevast võttis osa rekordarv eestlasi

17. septembril toimunud viiendast eestlaste korraldatud üleilmselt toimuvast maailmakoristuspäevast võttis osa 49 885 eestlast, püstitades nii osalusrekordi ja ületades mulluse osalejate arvu 8000 võrra. Maailmas osales talgupäeval enam kui 14,5 miljon inimest. Aktsiooniga on igal aastal seotud umbes 190 riiki.

Eesti koristuse eestvedaja Elike Saviorg avaldab heameelt, et sügise hakul ja vihmase ilma kiuste niivõrd paljud kaasmaalased oma kodukanti prügist puhtamaks aitasid koristada. “


“2018. aastal esimest korda toimunud globaalsel talgupäeval osales umbes 10 000 inimest: nii on usinate talguliste arv jõudsalt kasvanud. Tänavu pööras päev enam tähelepanu kogukondadele, sealhulgas ettevõtete kollektiividele, rühmitustele ja seltsidele. Sel aastal korraldasime huvilistele koolitusigi. Ühtlasi toimus koostöös kohalike omavalitsustega viis avalikku koristust,” meenutab Saviorg. 

“Suurimat rõõmu valmistab endiselt osalevate koolide ja lasteaedade arvu kasv ning noorte ja mudilaste osalus. Oleme õnnelikud ja tänulikud, et Eesti loodus ja keskkond on meie noortele tähtsad,” avaldab naine.

Tänavu võttis talgupäevast osa rekordiliselt 290 kooli (33 253 õpilast) ja 257 lasteaeda (13 159 last), moodustades nii kokku üle 90% kogu osalejatest. 

Läinud reedel loosis maailmakoristuspäeva meeskond osalenud koolide ja lasteaedade vahel välja uhked auhinnad. Eesti muusikute NOËPi, Trad.Attacki! ja näitleja-koomiku Tõnis Niinemetsa ühiskontserdi võitis Tartu Karlova kool. Vahva Piip ja Tuut teatrietenduse aga Pärnu Raja lasteaed

Eesti maailmakoristuspäev pühendub igal aastal väikeprügile, sealhulgas suitsukonidele ja pisiplastile. Tänavu keskendus talgupäev muu hulgas ka meie veekogudele, utsitades osalejaid korraldama koristusi jõgede, järvede ja mere ääres. 

Eesti Maailmakoristuspäeva korraldamist toetavad Keskkonnainvesteeringute Keskus, Briti Nõukogu, Neste Eesti, Postimees, Telia, Tallink, Saku Õlletehas, Sky Media, Alma, Kommpomm.

Järgmine maailmakoristuspäev toimub 16. septembril 2023.