Fotografiskas avati laste keskkonnateemaline fotonäitus


20. septembril avati Telliskivi loomelinnakus Fotografiska fotokunstikeskuses rahvusvahelise laste loovuskiirendi VIVITA fotonäitus “Uhutud”. Näitus koosneb Eesti ja teiste riikide laste teostest, mis ammutanud inspiratsiooni maailmakuulsa keskkonnakunstniku Mandy Barkeri fotodest.

Lapsed kogusid rannas, meres ja ookeanis olevat prügi ning otsisid välja kodus seisvad plastjäätmedki. Leidudest valmisid visuaalselt võluvad kollaažid ja skulptuurid, mis kogenud fotograafide kaasabil jäädvustati. Kuigi materjalid muutusid katsete käigus kauniteks kunstiteosteks, suunas protsess lapsi oma harjumusi vaatama teise pilguga. Ühtlasi tõstis tegevus nende teadlikkust plastjäätmete olemasolust ja reostuse tekkest.

VIVITA laste ja noorte loovuskiirendi tegevjuht Mari-Liis Lind märgib, et tegevuse eesmärk on kaasata lapsi projektidesse, mis juhivad neid mõtlema, kuidas igal väikesel otsusel ja teol võib olla suur mõju. “Puhas keskkond ja teadlik tarbimine on üks teema, mis on läbi aastate meie loovusstuudiote tähelepanu keskpunktis olnud. Seetõttu tundus loogiline ja südamelähedane siduda käesolev näitus maailmakoristuspäevaga,” mõtiskeb Lind, kelle sõnutsi avatakse sama seeria töödega näitusi teisteski Eesti paikades, Jaapanis ja USAs. Ühtlasi pannakse sügise jooksul näitused üles Filipiinidel, Uus-Meremaal, Singapuris ja Leedus. 

Eesti maailmakoristuspäeva eestvedaja Elike Saviorg tõdeb, et prügiprobleemi leevendamise üheks võtmeks on tark tarbimine. Mis veelgi tähtsam: teadlikkuse kasvatamine. Seda eelkõige noorema põlvkonna seas. “Huvi keskkonna ja selle heaolu vastu peaks inimesega kaasas käima juba maast madalast. Mida nooremalt hakkab inimene aduma oma tarbimiskäitumise mõju keskkonnale, seda suurem on tõenäosus, et prügi kogus ja selle jõudmine loodusesse tulevikus väheneb,” loodab Saviorg. 

Rahvusvaheline fotoprojekt algas 2019. aasta novembris, mil Fotografiska Tallinna keskuses avati Mandy Barkeri soolonäitus “Mere leiud”. Inspireerituna kunstniku tööst ja visuaalsest keelest, millega ta esitleb ookeanis leiduvat plastprügi, korraldas VIVITA laste ja noorte loovuskiirendi seeria töötubasid, juhtimaks oma liikmete tähelepanu plasti reostusele, selle levikule ja mõjule.

Näitusel on esitletud VIVITA loovuskiirendis tegutsevate laste tööd Eestist, Leedust, Filipiinidelt, Jaapanist, Singapurist, USAst ja Uus-Meremaalt. Siinsed teosed valmisid koostöös fotograaf Iris Kivisaluga, kes jäädvustas lastest portreed nende loodud kodusest plastprügist maskides.

Näitus “Uhutud” on avatud 20.09 – 7.10 Fotografiska esimesel kohvikukorrusel.

Näituse sünnile aitasid kaasa Eva Liisa Kubinyi, Vera Naydenova, Mari-Liis Peets, Iris Kivisalu, Monika Požerskytė-Kalvelė, Vaiva Abromaitytė, Kotaro Aoki, Kazuya Kazita (JP), Therese Heng (SG), JP Alipio, Lisa B. Doyle, Rosa del Carmen Parada Lopéz, Digitrükk OÜ ja Fotografiska Tallinn fotokunstikeskus.

Eesti maailmakoristuspäeva korraldamist toetab Eesti Keskkonnainvesteeringute Keskus.

VIVITA on rahvusvaheline laste ja noorte loovuskiirendite võrgustik. VIVITAs puuduvad õpetajad ja ametlik õppeprogramm. Tegevuste vedajateks on lapsed ise ning täiskasvanutel on sel teekonnal toetav ja inspireeriv roll, mis suurendab laste enesekindlust ja aitab neil kasvada nutikateks, tarkadeks ja vastutustundlikeks maailmamuutjateks.