Kihnu kogemus: “Peamiselt reostab Eesti turist”

Kihnu saare ilu ja puhast loodust reostab kõige enam eestlane ise. Sel sügisel kogusid kohalikud õpilased saare lõkkeplatsidelt kokku umbes 5000 liitrit prügi, muuhulgas veidi enam kui 200 liitrit suitsukonisid.

Maailmakoristuspäeva raames käisid 19. septembril Kihnu saare lõkkeplatse ja metsaaluseid koristamas kohaliku kooli 37 õpilast. Tegemist oli ülekoolilise üritusega, kus osalesid kõik lapsed 1.- 9. klassini. 

Hoolimata sellest, et Kihnu saarel toimuvad koristustalgud ka igal kevadel, korjati saare pealt kokku lausa 5000 liitrit prügi. Kogutud jäätmete hulgas oli kõikvõimalikke jäätmeid (klaas- ning plasttaara, aluspesu, elektripliit, autorehvid, külmiku osad, madrats, pangakaart, jõulutuled, suusad, kaabu, terve šokolaad ja kirves). Lisaks kõigele sellele koguti kokku ka 200 liitrit suitsukonisid.

Ehkki prügi hulka ning esemeid vaadates on selge, et osa sellest on vedelema jätnud ka kohalikud elanikud, teevad enim kahju siiski turistid. Kõige enam eestlased ise. 

Turiste tuleb saarele suveperioodil palju: päevas umbes tuhatkond inimest, kellest paljud näivad arvavat, et saarel võib teha kõike. Ka prügi maha visata. Seda hoolimata asjaolust, et nii teede ääres, sadamas kui ka vaatamisväärsuste juures on prügikastid ning infotahvlid täiesti olemas. Kihnu kooli direktori Jaan Urveti sõnul ei ole probleem mitte inimeste teadmatuses, vaid pigem hoolimatuses. 

Saare õpilastes tekitavad metsa alla jäetud prügihulgad aga trotsi ja segadust, sest neile jääb mõistetamatuks, miks inimesed nii teevad. Õpilased ju hoiavad oma saart, aga turistid mitte. Samas ütleb Urvet, et olukord on aastatega siiski paranenud ja külalised on aina teadlikumad. Seega on lootust, et need, kes saare ilu ja puhast loodust nautima tulevad, annavad tulevikus endale aru, et saart tuleb sellisena ka hoida ning annavad sellesse oma panuse.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga