Eestlased haarasid Prantsusmaal koristuspäevale kaasa kohalikud

Märgime tihti, et Maailmakoristuspäeval koristab oma kodu kogu maailm. Ühtlasi tõdeme alati uhkusega, et ajaloo suurima kodanikualgatuse eestvedaja ja patroon on just Eesti. Sai see ju alguse meie koduõuel. Ent endas pulbitsevat koristussoovi saab väljendada mujalgi. Eestlane Mailis Sütiste-Gnannt, kes elab perega Prantsumaal, korraldas koristuse tütre lasteaias.

Naise sõnutsi oli eilseks nende kodukandis viidud läbi kaks aktsiooni. Kolmapäeval siblis ringi 22 algkooliõpilast ja neli saatjat, 28 lasteaialast ja kuus täiskasvanut. Eestlase sõnutsi oli tunniga leitud prügi kirev: klaasist pudelid, plekist ja plastist topsid, pudelikorgid, paberpakendid, suitsukonid, võrgujäägid, korvpallirõngad, klaasikillud ja muu pabersodi. 

“Pärast koristamist andsime igale lapsele tänukirja, millel oli eesti- ja ingliskeelne Maailmakoristuspäeva logo ja kiri “Aitäh!/Merci!”. See juhatas omakorda sisse järgmisel nädalal toimuvat üleilmse eesti keele nädala. Tänutäheks jagati mudilastele Kalevi šokolaadi ja komme.

Koristustööd jätkusid eile, kui abikäe ulatas kogu Val Guermantes’i lasteaed (kokku 94 last ja 13 lapsevanemat-õpetajat).

“Rääkisin alguses igas rühmas, et “Teeme Ära!” koristusaktsioon sai alguse 2008. aastal Eestis,” teatas naine, kelle jutu järgi võeti kaasa Eesti ja Prantsuse lipud. “Nii said lapsed selgeks ka meie lipu värvid ja iga värvi tähenduse.”.

Prügi korjati kõige väiksematega kooli territooriumil ja suurematega kooliga piirnevatel aladel. Lasteaialastel paluti suitsukoni ja prügi suurematele ette näidata, et viimased selle siis üles korjaks ja eri kottidesse sordiksid. 

Perel on veel mahti osaleda koristuspäeval tänagi, võttes kampa naabrid. 

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga