Eesti Energia kogus Maailmakoristuspäeval metsadest kokku 7 tonni vanarehve

Maailmakoristuspäeva käigus kogusid Eesti Energia töötajad metsadest 7 tonni rehve, mis nüüd purustatakse ja suunatakse seejärel Eesti Energia Auveres asuvasse õlitehasesse ja Enefit Greeni Iru jäätmepõletuselektrijaama. 

Eesti Energia projektidirektori Veljo Aleksandrovi sõnul tekib Eestis aastas üle 10 000 tonni vanarehve, mis loodusesse sattununa lagunevad väga aeglaselt ja on seetõttu oluline keskkonnaprobleem. “Samas on vanarehvid potentsiaalselt väärtuslik tooraine nii energiaks töötlemisel kui ka vedelkütuste tootmise tehnoloogias,” rääkis Aleksandrov. “Näeme, et energiatootmisel on võimekus olla siin keskkonnaprobleemi lahendaja.

“Kui Keskkonnaministeeriumi koostatud jäätme lakkamise eelnõu saab Euroopa Komisjonist kooskõlastuse ja see Eestis jõustatakse, saame hakata kasutama vanarehvide haket õli tootmiseks. Nii suudaksime ära lahendada Eesti, aga ehk ka kogu regiooni vanarehvide probleemi,” sõnas Aleksandrov.

2007. aastast alustas Enefit Green vanade rehvide energiaks töötlemist Iru jäätmepõletuselektrijaamas ning samuti on edukad katsed läbitud Eesti Energia õlitehastes. Katsed näitasid, et vanarehvide ja põlevkivi kooskasutamisel jäävad õhuemissioonid lubatud piiridesse ning toodetud õli kvaliteet on nõuetekohane.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga