Omniva tiim puhastab iidset kultuskivi võsast ja prügist

Omniva meeskond on väljas 30 inimesega Rae vallas, kus nende uue logistikakeskuse kõrval puhastatakse umbes kolm tuhat aastat vana kultuskivi. Uuele ei tehta vana arvelt ruumi, vaid tuuakse muinasmälestis võsa ja prügi vahelt inimeste pilgu ette.

„Meil oli lihtsalt tahtmine ülemaailmsel koristuspäeval kaasa lüüa,“ räägib juba kümme aastat koristustalgutel osalenud Kaja Sepp. „Kui arutasime, kus seekord käed külge lüüa, siis iidse kultuskivi
naabrus otsustas asja.“

Mõistagi ei saa sellist tööd teha ilma nõusoleku ja juhisteta muinsuskaitseametilt, kellel oli Omniva objektivaliku üle väga hea meel. Sammaldunud hiiekivil kerkisid juba väiksed puud, ümbrus oli võssa kasvanud ning ümbritsetud prügist, millest koristajad tuvastasid tohutul hulgal lihapallide karpe – vaevalt, et keegi neid kultuskivil ohverdamas käis. Omniva koristusseltskond lõikas võsa nii 2,5 meetri kõrguselt kivilt kui kivi ümbert ning avas sambla alt annetuslohud.

Eestis on sajad usundiliste pärimustega seotud kivid, mida nimetatakse ka ohvrikivideks. Ohvrikividest veelgi enam on teada selliseid kive, millesse inimesed on varasel metalliajal teinud väikseid korrapäraseid lohukesi. Siiamaani pole täit selgust, miks need augud kivisse toksiti.

Arheoloogiadoktor Andres Tvauri on Eesti Looduses kirjutanud, et kindlaid märkeid siiski pole, et Eestis praegu teada olevaid ohvrikive oleks ka muinasajal eriliseks peetud või nende juures mingeid usutoiminguid tehtud. „Seega ei ole meie ohvrikivid rangelt võttes mitte muinas- või
arheoloogiamälestised, vaid pärimusmälestised: tõendiks üpris hilisest rahvausundist,“ kirjutab Tvauri.

Ent kividele ohverdamise komme pole praegusajalgi hääbunud. Käidavamates kohtades olevatel ohvrikividel võib tihtilugu silmata münte, viljateri, pärgasid jms, mis on sinna pandud kas naljatamisi või tõsises usus.

„Eks maailmakoristust tuleb alustada enda koduõuest,“ leiab Kaja Sepp. „Seda parem, kui sellega õnnestub avada tükike meie vanemast kultuurist.“ Osa Omniva rahvast valmistab ette piknikku: ootamas  on kõrvitsasupp ja maailmakuulus Pavlova kook.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga