Maailmakoristuspäev ei saaks teoks ilma kotipartnerite toetuseta

Maailmakoristuspäeval sorteeritakse loodusest kokku kraamitud jäätmeid liigiti, mis on äärmiselt oluline selleks, et võimalikult palju kogutud jäätmetest jõuaks ümbertöötlusse. Jäätmete kogumisel läheb käiku kokku 22 000 prügikotti.

«Mul on äraütlemata hea meel, et Eestis on nii vastutulelikud ja kaasamõtlevad jäätmeorganisatsioonid,» ütles Eesti Maailmakoristuspäeva logistikatiimi eestvedaja Mark Stukis. «Ja kohe eriliselt tahaksin tänada kogu Eesti Pandipakendi meeskonda. Kui meil tekkis mõni mure, tulid nad igati vastu ning aitasid alati koos lahendusi leida. Näiteks, kui meie ei jõudnud reedeseks pakkide väljasaatmise ajaks vajalikke kotte ära komplekteerida, võlusid nad esmaspäevaks kuskilt välja uue autojuhi,» kirjeldas Stukis ning lisas, et kogu protsessi käigus tuli kriitilisi momente ette veel teisigi. «Ja kui meil ei olnud prügikotte kuskile ladustada, andsid nad meie käsutusse enda taarapunkti Laagris.»

Eesti Pandipakend toetas Maailmakoristuspäeva 12 000 läbipaistva olmekotiga, ettevõte lubas kasutada oma territooriumit ja kontorit, samuti korraldas Pandipakend 95 protsenti prügikottide laialiveost Coopi kauplustesse. Lõpetuseks andsid nad umbes 500 sulgurit kottide jaoks ning printimissüsteemi koos kleepsudega kottide märgistamiseks.

Eesti Pandipakendi tegevjuht Kaupo Karba nentis, et kuna nende ettevõte oli ka eelmisel, kümme aastat tagasi toimunud laiaulatuslikul Teeme Ära kampaanial kõvasti abiks, tundus loogiline selgi korral õlg alla panna. «Ja mitte ainult seetõttu, et meie tegevusvaldkond hõlmab keskkonnahoidu, vaid pigem seepärast, et meie meeskonna liikmed päriselt ka soovivad, et keskkond, mis meist maha jääb, oleks puhtam ja ilusam,» selgitas ta.

Karba lisas, et nad tõesti soovivad, et olukord, kus Vaikses ookeanis ujuvad nn prügisaared või rannad mattuvad ühtlase prügikihi alla, pidurduks ning hakkaks vähenema. «Tegelikkuses on ju prügi hoopiski ressurss. Kui algne plaan oli toetada Maailmakoristuspäeva ainult prügi kogumiseks vajalike 20 tuhande prügikotiga, siis lisaks sellele saime pakkuda oma koostööpartneritest veofirmadega abi nimetatud kottide jaotamiseks üle Eesti – tänud ka neile!» on Karba ka enda koostööpartneritele omakorda tänulik.

Peale pandipakendi panustasid prügi kokku kogumisse teisedki kotipartnerid – Ragn-Sells ja Tootjavastutusorganisatsioon andsid koostöös 5000 taarakotti ning sama suure hulga kotte ohtlike jäätmete jaoks, Pakendikeskus toetas Maailmakoristuspäeva 2500 kotiga ning Keskkonnateenused 50 suure big-bag kotiga.

Maailmakoristuspäev ehk World Cleanup Day  toimub 15. septembril 2018. Tegu on maailma ajaloo suurima kodanikualgatusega, mis on alguse saanud Eestist ja mida juhitakse Eestist. Eesti eestvedamisel hakkavad ühel ja samal päeval maakera puhtamaks koristama korraga 150 riiki. Maailmakoristuspäev on Eesti suurim juubelikingitus maailmale.

Kontaktid: 

Mark Stukis
Logistikatiimi eestvedaja
Maailmakoristuspäev Eestis
logistika@maailmakoristus.ee

Eger Karuse
Kommunikatsioonijuht
Maailmakoristuspäev Eestis
eger.karuse@letsdoitworld.org
+372 5267656

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga