INSPIREERIVAD INIMESED: Jalutuskäik Heidi kingades

Maailmakoristuspäev on liikumine, mis on levinud 150 riiki, haaranud endaga miljoneid inimesi ning tuhandeid organisatsioone ja firmasid. Kes aga on need inimesed, kes hoiavad rongi rööbastel, kes kaasavad ja inspireerivad inimesi igas riigis ja igalt elualalt?

 

Heidi Solba (keskel): “Meie liikumises on palju ilu, sest kõiges, mida me teeme, on palju mitmel moel kaunist.”

Oleme intervjueerinud maailma ajaloo ambitsioonikaima kodanikuliikumise Let’s Do It! World (LDIW) juhte ja pärinud nende visiooni, motivatsiooni ja mõtete kohta. Üks neist on LDIW riikide võrgustiku juht Heidi Solba, kes on eelnevalt tegelenud personalitöö, kliendisuhete ja organisatsiooniarendusega. Heidi on Maailmakoristuspäeva ehk 15. septembri jaoks väsimatult rahvusvahelist võrgustikku üles ehitanud. Proovisime teda mõne tunni vältel segades selgeks saada, mis Heidit käivitab või mis tunne oleks kõndida tema kingades.

Heidi, mida 15. september sinu jaoks tähendab?

Oleme käivitanud maailma muutmise protsessi – püüame panna inimesi muutma enda harjumusi, eemalduma plastikuajastust. Tõestame, et kaasates väiksemaid kogukondi ülemaailmsesse liikumisse, on võimalik päriselt muutusi ellu viia! On lausa hämmastav näha nii palju koostööd, mis ulatub üle mitmete valdkondade ja mitmete kodanikuliikumiste, kõik ühel eesmärgil ja ühel põhjusel – et muuta seda, kuidas me mõtleme, käitume ja elame.

Oled sel aastal maailmakoristuspäeva võrgustikku ehitades tohutult ringi reisinud. Milliseid riike ja milliseid sündmusi oled külastanud?

Oleme 2017.-2018. aasta jooksul juhatanud üheksat Liidrite Akadeemiat väga erinevates maailma punktides. Akadeemiate peamine ülesanne on liita iga riigi uus liider meie liikumisse, ehitada sõprussuhteid ning jagada teadmisi uute ja vanade vahel. Need sündmused kestavad terve päeva, kuid on tõeliselt inspireerivad ja laetud energiaga.

Akadeemiad on toimunud Lõuna-Aafrikas poole Aafrika kontinendi liidrite jaoks, Ukrainas Ida-Euroopa partnerpiirkondade riikidele, Indoneesias nende suurele tiimile, Panamas Ladina-Ameerika liidritele ning kolm korda Euroopas – kaks korda Eestis ja ühel korral Albaanias. Olen teinud tihedat koostööd ka meie globaalse partneri JCIga – teinud nende regionaalsetel konverentsidel töötubasid ja presentatsioone maailmakoristuspäevast ja LDIWst. Hiljuti viis töö mind Mongooliasse, Beniini, Dominikaani Vabariiki, Kanadasse, Saksamaale, Soome, Lätti, USAsse, Panamasse ja Brasiiliasse.

LDIW koosneb paljudest suurepärastest inimestest. Kes on sind ennast inspireerinud ja miks?

Olen aru saanud, et mida rohkem sa inimest tundma õpid, seda rohkem ta sind inspireerib. Oleks väga keeruline ainult ühte inimest välja tuua. Ma arvan, et inimesed, kes isetult annavad endast täielikult sellise tohutu liikumise teenistusse, on kõik üsna haruldased, kas pole? Sedasorti inimestel peab olema julge ja avar vaade elule meie planeedil. Tihti on täiesti uskumatu, milliste takistustega meie liidrid peavad kokku puutuma – nagu kodusõda, isiklikud kaotused, vastupanu või ükskõiksus. Olen alati inspireeritud meie liidritest, kes kannavad oma rolli kire ja järjekindlusega, ületades igasuguseid tõkkeid. Tegelikult võiks igast liidrist raamatu kirjutada, neis on meeletult palju inspireerivat. Olen väga tänulik, et saan olla osa millestki nii suurest.

Olen tänulik ka võrgustikule endale, kes nii paljut üksteisega jagab ja aitab liikumisel kasvada. See ongi liikumise edu võti – jagamine on hoolimine, nagu meil on tavaks öelda. See on tegelikult ainus viis, kuidas muuta oma liikumist pidevalt tugevamaks. Ja tugevad me peame olema! Olen tänulik kõigile regionaalsetele liidritele ja meie armastatud saadikutele, esindajatele, mentoritele ja võrgustiku tiimile, kes on panustanud nii palju oma aega, hoolt ja ideid võrgustiku kasvatamiseks ja toetamiseks.

Sul on ilmselt olnud mõned väga liigutavad kogemused. Mida oled enda kohta teada saanud?

Tohutult palju! Koos liikumisega kasvan ka ise ja olen südamega selle ettevõtmise küljes kinni. Meie liikumises on palju ilu, sest kõiges, mida me teeme, on palju mitmel moel kaunist. Enamus ajast tunnen ennast tõeliselt inspireerituna. Mu töö pakub suurepäraseid võimalusi isiksusena kasvada. Olen kogu elu inimestega töötanud, erinevates valdkondades, kuid miski ei ole võrreldav tööga siin.

Pole manuaali, kuidas ehitada üles globaalset võrgustikku, kuidas siduda ja motiveerida kodanikuliikumisi või kuidas kasvada liikumisest sujuvalt toimivaks organisatsiooniks. Nii et intuitsioon, tänutunne, kirg ja veendumus on minu isiksusomadused, mis aitavad mul võrgustiku liidrite seas oma tööd teha.

Lühidalt, minu töö viib mugavustsoonist välja ning on suurepäraseks isikliku kasvu aluseks. Mul on olnud õnne õppida kõigi kogemustest. Töö globaalsel tasandil annab ka päris hea arusaama elust Maal. Ja mõistmise, et oleme väga sarnased – meil on samad probleemid, jagame samu kirgi, lihtsalt elame erinevates kohtades.

Vähem kui 30 päeva on jäänud maailmakoristuspäevani. Mis on sinu peamine sõnum võrgustiku tiimile? Mis on need kolm asja, mida saaksime kõik teha?

Jaga oma edu! Kasuta sotsiaalmeediat, sest Maailmakoristuspäev tähendab ennekõike kommunikatsiooni. Küsi küsimusi! Kaasa, kaasa ja kaasa! Pane tähele asju, millel on pikaajaline mõju ja tegutse koos partneritega – leia nende seast sõpru ja hoia nad lähedal!

Me kõik peame ka sorteerima prügi oma kodudes ja paluma sama teistelgi teha – kaasaarvatud meie sõbrad ja perekonnad. Jätkusuutlikkust silmas pidades on see esimene ja ääretult oluline samm.

Jäänud on vähem kui 30 päeva ja see tähendab ka päris korralikku pinget. Nii et peame kõik enda ja teiste eest hoolitsema, et mitte läbi põleda. Anname lihtsalt oma parima, nii palju kui suudame.

Mida teeksid teisiti, kui oleks võimalus?

Kui mul oleks olnud see kogemus, mis mul on nüüd, ja peaksin töötama samades tingimustes – oleksin kiirem ja tõhusam. Oleksin ehitanud tugitiimi kohe algusest peale, keskendunud rohkem iga riigi vajadustele ning ehitanud nende jaoks paremaid tugisüsteeme. Liikumise kasv on olnud hästi orgaaniline, nii et kõik tugitegevused on kasvanud vastavalt vajadustele ja võrgustiku enda kasvule – sama võin öelda ka oma tiimi kohta. Ka Liidrite Akadeemia algus oli väga raske, kuid praeguseks on akadeemiast alguse saanud mõned suured edulood. Mentorlusprogramm on midagi, mis võiks paremini töötada. Mulle tundub, et me ei ole ära kasutanud kõiki tehnoloogia ja sotsiaalmeedia pakutavaid võimalusi, võiksime olla nähtavamad ja jõuda kaugemale. Kogu võrgustik võiks seda teha. Olen võrgustiku kasvuga rahul, aga samas ka murelik, sest palju on uusi tiime, kes alles alustavad oma tegevust. Olen rahul tugiteenuste arengutega, meie materjalide ning meie lapse – liidrite infokeskusega. Samas on tohutult võimalusi, et kõike parandada!

Oled alati tohutult positiivne ja energiast pulbitsev. Kui takistustega kokku põrkud, kuidas sa oma entusiasmi alal hoiad?

Annan endast energiat välja, aga olen mõistnud, et saan ka hulgaliselt energiat tagasi – see tuleb inspiratsioonist, mida ammutan võrgustikust. Nii et ma olen nagu energia vahendaja, transformaator. Mõistagi ka mina väsin ja siis vajan aega enda jaoks, et oma tasakaal tagasi saada. Olen siis kodus pere keskel, tegelen kunstiga, maalin ja voolin – vajan neid tegevusi, et endaga uuesti kontakti saada ning jõuangi uuesti tasakaalu. Elan Läänemere rannikul ja metsade läheduses, nendes kohtades käingi ennast laadimas.

Oled oma tiimi ehitades kohtunud paljude liidritega. Mis on väärt liidri peamised omadused?

Iga inimene on unikaalne. Öelda, et on olemas mingi täiuslik näidis, oleks üsna kitsarinnaline. Minu arvates ei ole teadmised kodanikuliikumises võtmeteguriteks. Need on hoopis väärtused – inimeste võime teha koostööd (kõige kriitilisem omadus), kirg, järjekindlus ning side väärtuste ja liikumise eesmärgi vahel. Tean isiklikust kogemusest, olles töötanud aastaid juhtidega, et hea liider algab heast inimesest. Selliste omadustega inimene on enesest teadlik ja tal on järgijaid, mis võimaldab tal suhelda paljude andekate ja tarkade inimestega. Hea liider on ennekõike suurepärane inimene – keegi, kellest tahaksid eeskuju võtta.

Kuidas näed võrgustiku laienemist pärast 15. septembrit ja viimase kümne aasta töö jätkamist?

Kõigepealt olen kindel, et meil saab olema imeline maailmakoristuspäev, millest võtab osa üle 150 riigi. Toome kodudest välja miljoneid inimesi maailma koristama – seepärast oleme nähtavad ja kuuldavad. Ehkki oleme võrgustikuna kasvanud, siis 75 protsendi jaoks, kes ühinesid viimase paari aasta jooksul, on tegemist uue algusega ning me peame neid toetama. Ja muidugi toome rohkem inimesi võrgustiku tiimidesse, et muuta liikumist suuremaks ja tugevamaks.

Tulevaste tegevuste võtmesõnad on koostöövalmidus, firmade ja poliitikakujundajate võrgustikuga sidumine, mis kõik on seotud jätkusuutlikkusega – see on lõppude lõpuks peamine põhjus, mille nimel me töötame. Sellepärast planeerime uusi piirkondlikke konverentse ja akadeemiaid nii Aafrikas, Ladina-Ameerikas, Aasias kui mujal – et töötada jätkusuutlike teemadega ja aidata rahvuslikel tiimidel tegeleda asjadega, millel oleks kaugem vaade.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga