Maailmakoristusega on liitunud juba 66 riiki

Eesti aja järgi kella 12 seisuga on Maailmakoristuse lõpetanud 12, koristab 54 ja liitumas on 100 riiki. Praeguseks on alustanud koristamist ka suur osa Euroopast ja Aafrikast.

Praeguseks on koristamise lõpetanud 12 riiki Aasiast ja Okeaaniast, teiste hulgas Kambodža, Indoneesia, Vietnam, Nepal, Fidži, Sri Lanka, Hiina, Singapur, Jaapan ja Malaisia. Täpne koristusaktsioonis osalenute arvu tuvastavad Tallinna Ülikoolis asuva Maailmakoristuse staabi töötajad, kes helistavad läbi riikide talgujuhte. Esialgsetel andmetel on sellest regioonist liitunud vabatahtlike arv vähemalt 15 miljonit. Mitmetest riikidest ei ole vastuseid veel laekunud.

Praegu koristab Eesti ja sellised Euroopa riigid nagu Soome, Ukraina, Austria, Tšehhi, Kreeka ja Itaalia. Samuti on selles ajavööndis alustanud Aafrika riigid – Uganda, Nigeeria, Tansaania jne. Endiselt jätkavad ka mitmed Aasia ja Okeaania riigid.

Maailmakoristus algas Eesti aja järgi 14. septembril tund enne südaööd Vaikses ookeani Fidži ja Vanuatu saartelt. Kell üks öösel liitus aktsiooniga Uus-Meremaa, kus esialgse hinnangu järgi tuli Aucklandis, Wellingtonis ja mujal prügi koristama umbes 50 000 inimest. Just Uus-Meremaalt otse sündmuste keerisest juhatas Maalimakoristuse globaalse teleülekande sisse Pealtnägija legendaarne vedur Mihkel Kärmas, kes seejärel võttis kohe ette maratonreisi teisele poole maakera, et telesaate ja koristusaktsiooni lõpuks jõuda Hawaii saarele, kus pannakse koristuspäevale pidulik punkt pühapäeva esimestel tundidel.

Maailmakoristuse 24h kestev teleülekanne on jälgitav internetis worldcleanupday.org ja uudisteportaalis ERR.ee, aga ka World Cleanup Day Facebookis ja YouTube’s. Saatejuhtideks on Colm Flynn Iirimaalt ja Zihlo Ndlovu Zimbabwest.

Eestis algas ETV eriprogramm kell 10. Saatejuhi Kristo Eliase eestvedamisel toimuvad muuhulgas igal täistunnil lülitused erinevatesse maailma paikadesse. Kell 12 alustas eriprogramm Vikerraadios, kus erinevate saatejuhtide vedamisel hoitakse Maailmakoristusel ja keskkonnateemadel silma peal kuni järgmise hommikuni välja.

Laupäeval kell 19 võetakse kokku Eesti koristustalgute tulemused. Pühapäeva hommikul kell üks lõpetab globaalne otsesaade koos lõpupidustustega Hawaii saarel. Pühapäeval kell 12 südapäeval on pressikonverents, mis võtab kokku Maailmakoristuspäeva olulisemad faktid ja sündmused. Koos tulemustega avaldatakse ka Keep it Clean Plan ehk Puhta maailma plaan.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga