Maailmakoristuspäev kutsub kõiki osalema

15. septembril toimub maailma suurim kodanikualgatus Maailmakoristuspäev ehk World Cleanup Day, mis on alguse saanud Eestist ja mida juhitakse sel päeval Eestist. Meie eestvedamisel hakkavad ühel ja samal päeval maakera puhtamaks koristama korraga 150 riiki.

Üleilmne koristuspäev teeb koos päikesega planeedile tiiru peale – algab hommikul Uus-Meremaal ning lõpeb 30 tundi hiljem Hawaiil. Eesti koristustalgud algavad 15. septembri hommikul kell 10. Kogu koristusaktsiooni saab jälgida Maailmakoristuspäeva kodulehelt www.worldcleanupday.org ja www.err.ee, aga ka Facebookis ja YouTube’s 24 tundi vältava otsesaate vahendusel.

Maailma ajaloo suurimast kodanikualgatusest on võimalik osa võtta ka igal eestlasel. Koristustalgutele registreerimiseks tuleb minna Maailmakoristuspäeva Eesti kodulehele www.maailmakoristus.ee ning valida endale koristuspunkt. Spetsiaalsel registreerimisplatvormil on üle Eesti välja toodud koristuspiirkonnad, millega liituda. Nende seast on võimalik valida endale lähim või sobivaim. Registreerimine on vajalik, et iga koht saaks piisava hulga abikäsi ning kõik prügistatud paigad kenasti kaetud. Registreerida saab nii eraisiku, organisatsiooni kui sõpruskonnana.

Prügi jõudmise jäätmejaama korraldab maaomanik, kelle territooriumilt prügi koristatakse. Maailmakoristuspäeva suurimad partnerid on RMK, Maanteeamet ning kõik kohalikud omavalitsused, kes on oma toetust Maailmakoristuspäevale moel või teisel kinnitanud. Lisaks on oma õla on alla pannud paljud ettevõtted ja riigiasutused, kes toetavad nii Maailmakoristuse eesmärke ning mõtteviisi kui ka tulevad ja aitavad Eesti looduse 15. septembril puhtaks kraamida.

Sellegipoolest on Maailmakoristuspäeva õnnestumiseks vaja veel mitmeid abikäsi, ennekõike otsime keskkonnast hoolivaid aktiivseid vabatahtlikke, kes sooviksid hakata koristuspaikade talgujuhtideks. Talgujuht peaks olema valmis võtma ühe koristusala oma hoole alla ning olema seal Maailmakoristuspäeva Eesti meeskonna ning koristajate peamiseks kontaktisikuks. Ülesanne pole midagi kaelamurdvat, ent on äärmiselt oluline! Töö hõlmab endas mõned tunnid ettevalmistavaid tegevusi enne koristuspäeva ning aktiivset tegevuste koordineerimist koristuspäeval kohapeal. Talgujuhiks on võimalik hakata Maailmakoristuspäeva registreerimisplatvormil ise, otse konkreetsele talgude registreerudes või saates kirja aadressile talgud@maailmakoristus.ee. Vaata lähemalt: www.maailmakoristus.ee/hakka-talgujuhiks.

Ka on veel puudu neli maakondlikku koordinaatorit: Valgamaal, Lääne-Virumaal, Raplamaal ja Tallinnas. Maakondlikul koordinaatoril on kolm peamist rolli. Tema on peamiseks kontaktiks kohaliku omavalitsuse ning sealse keskkonnaspetsialisti jaoks. Maakondlik koordinaator haldab infot selle kohta, kuhu on vaja minna prügi koristama, samuti aitavad maakondlikud koordinaatorid leida igale koristuspunktile talgujuhid. Kolmandaks jagavad nad vajalikku infot kohalikele inimestele, kes soovivad tulla koristama või on muul viisil koristamisest huvitatud.

Koristuspäev saab teoks koostöös EV100, kohalike omavalitsuste, Riigimetsa Majandamise Keskuse, Maanteeameti, maaomanike, jäätmekäitlusettevõtete, heade toetajate, sadade vabatahtlike, partnerite ja tuhandete puhtast loodusest hoolivate Eesti inimestega. Maailmakoristuspäev on Eesti suurim juubelikingitus maailmale.

 

Mida sina saaksid teha, et 15. septembril toimuv maailmakoristuspäev õnnestuks:

— Jälgi Maailmakoristuspäeva kanaleid Facebookis, Instagramis ja Twitteris ning jaga infot oma sõpradele nii Eestis kui välismaal.

— Liitu koristusaktsiooniga, kas Eestis või välismaal.

— Jaga oma kogemusi videote või fotode vahendusel kasutades #maailmakoristuspäev #maailmakoristus #viisteistseptember #worldcleanupday #ev100 teemaviiteid.

— Liitu maailma suurima kodanikuaktsiooni vabatahtlike meeskonnaga, oodatud on juhtimis-, organiseerimis-  ja sotsiaalmeedia oskusega inimesed.

 

 

Lisainfo:

Maailmakoristuspäev Eestis: www.maailmakoristus.ee

Rahvusvaheline World Cleanup Daywww.worldcleanupday.org

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga