Inspireerivad inimesed: Teeme ära! liikumise algatajad Rainer ja Eva

Eesti sajanda juubeli tähistamiseks tehtud kingitus maailmale ja kümne aasta möödumine esimesest Teeme Ära! talgupäevast on head põhjused, et teha intervjuu Rainer Nõlvaku ja Eva Truuverkiga. Just nemad panid alguse tänasele ülemaailmsele Teeme ära! (Let’s Do It!) liikumisele ning jagavad nüüd oma kogemusi.

 

 

Rainer Nõlvak, Teeme ära! liikumise nõukogu esimees ja eestvedaja

Räägi palun, kuidas sa Teeme ära! liikumisega alustasid ja miks?

Kõik algas lihtsalt – ma nimelt vihkan prügi. Ma ei talunud, et pidin seda oma metsas nägema. Olen tüübilt pigem üksiklane, olen enamasti metsas, enamasti üksi. Kui hakkasin nägema metsas aina rohkem ja rohkem prügi, siis tundsin, et lihtsalt pean midagi ette võtma. Nii tegin esimese meeleheitliku katsetuse – püüdsin organiseerida koristust ja ebaõnnestusin. Tegin teise katse ja ebaõnnestusin uuesti. Siis taipasin, et kui ma suudaksin koondada eesmärgile kogu riigi, hingega veendes ja püüdes tagada kõigi arusaam prügikoristuse tähtsusest, võib-olla siis koristamine õnnestuks. See oligi liikumise alguseks.

Miks see siis on nii tähtis? Milleks peaks prahti korjama?

Kaks põhjust. Esiteks tunned ennast paremini, kui oled prügi üles korjanud ja ümbrus on kohe kenam. Teiseks saame me sellega säästa keskkonda, loodust, sest mis lõpuks prügiga juhtub? See valgub tagasi loodusse ja me sööme selle endale koos liha ja muu loodusest pärinevate saadustega sisse. Saastatus omakorda toob endaga haigused. On ka muid põhjuseid, mis on enamasti isiklikud. Oleme aastate jooksul näinud, et prügikoristuspäeval on igal koristajal nende omad, isiklikud põhjused. Põhjuseid tasubki otsida enda seest – igaüks koristab ju enda maailma. See ongi kogu liikumise aluseks.

Räägi palun liikumisest ja inimestest selle sees!

Pärast Eesti prügikogumisaktsiooni aastal 2008 arvasime, et nüüd on kõik. Olime väsinud, uskusime, et me ei pea enam kunagi rämpsuga kokku puutuma. Ometigi tõid inimlik optimism ja vajadus puhta keskkonna järele meid teema juurde tagasi. Kui ma vaatan praegu liikumises kaasa löövaid inimesi, siis ühine omadus on nende uskumatu kirg midagi tõeliselt muuta. Ma ei tea, kust see tuleb ja kuidas meil on õnnestunud sellised inimesed üles leida, kuid nad paistavad olevat oma õiges elemendis. Imestan jätkuvalt, kuidas liikumine areneb. See on omamoodi perekonna taasloomine – igaühel on eripärasid ja igaühel on probleeme, aga ometigi sobitume omavahel. Näeme üksteises lihtsalt nii palju sarnasusi ja koostöö sõltub ühisest eesmärgist. Kui me ühendame jõud, saab maailmakoristus olema üks põrgulikult võimas ettevõtmine.

Mida sa ise maailmakoristuspäeval teed?

Pean jällegi ütlema, et päev on igaühe jaoks isiklik. Mina lähen oma väiksele saarele, Hiiumaale. Kokku tulevad mõned sõbrad, läheme koristama randa, kuhu meri uhub kokku prahti teistest maadest. Kui prügi on koristatud, siis tähistame. Niimoodi ma oma päeva veedangi.

Mis sinu arvates saab olema liikumise järgmine samm?

Mul on selline tunne, et kogu liikumise käigus on hakanud meieni jõudma aina rohkem ja rohkem suuri ideid. Oluline pole niivõrd asjade ära tegemine, ehkki ka see on mõistagi tähtis, vaid oluline on see, et inimesed tunnevad – erinevate maade ja kultuuride vahel üksteist aidates suudame tõesti prügi välja juurida, saavutada muutus. Inimesed on juba hakanud mõtlema, mis on järgmine samm pärast maailmakoristuspäeva, kuidas me saaksime tulemust hoida. On näha, et toimunud on ka nihe professionaalsuse suunas. Kunagi olime nagu kamp poisse ja tüdrukuid, kellel oli lusti edasisele mõtlemata lihtsalt prügi koristada. Nüüd on meist saanud struktuurne jõud terves maailmas, et asju õigesti ära teha.

 

Eva Truuverk, kaasasutaja, juhatuse liige

Kui vaatad tagasi esimesele Teeme Ära! talgupäevale, siis mis tunne oli olla osa nii edukast ettevõtmisest?

Olin ettevalmistustega seotud umbes neli kuud. Tunded ja mõtted tormasid iga päev üles-alla nagu Ameerika mägedel. Kahtlemata oli see kogemus kogu eluks.

Millised olid suurimad väljakutsed, mida edu saavutamiseks tuli lahendada?

Et ettevõtmisel võiks olla edu, ei usutud ühelgi tasandil, ei valitsuses ega kohalikes omavalitsustes. Teisalt oli aga meie tiim väga enesekindel. Kõige keerulisem oli logistika – märtsis mõistsime, et peame kogu jäätmetranspordi terves riigis ise korraldama. Ja talgupäev oli juba 3. mail! Nii et edule aitasid kaasa suur hulk õnne ja suur hulk tööd sponsorlepingutega, mis aitas meil koristuspäeva organiseerida. Alustasime oma reklaamikampaaniaga märtsis, mis aitas läheneda firmadele toetussoovidega, paljud neist juba mõistsid, mida me püüame saavutada.

Kuidas sul õnnestus meelitada nii palju inimesi koristusel osalema?

Meie tiimil oli kindel usk, et terve riigi koristamine ühe päevaga on võimalik. Nii et meil oli juba selline „teeme ära“ hoiak. Tiimi energia oli hämmastav ja absoluutselt vajalik sellise ettevõtmise jaoks. Ma olen endiselt veendunud, et enda toetamiseks tuleb leida õiged inimesed – see ei saa olla kellegi soolo-projekt.

Millised on läbi aastate olnud suurimad õppetunnid, kuidas nii mastaapseid koristusaktsioone korraldada?

Kõik on võimalik – see on esimene õppetund. Kui sul on piisavalt tahtmist midagi ära teha, siis pole midagi võimatut. Koostöö ja mõistmine, et iga inimene teeb oma tööd. Need võivad paista vastandlike tingimustena, kuid kui iga inimene täidab oma rolli, siis koostöö töötabki sujuvalt. Me usume ka, et ei tohi diskrimineeri kedagi, kes soovib osaleda, olgu see organisatsioon või üksikisik.

Mis peaks sinu arvates olema Teeme ära! liikumise järgmised sammud?

Järgmine oluline samm saab paika vastavalt sellele, kuidas 15. septembril läheb. See on tohutult tähtis päev – suur osa meie liikumise tulevikust sõltub päeva õnnestumisest. Jätkame ka kõigis riikides Keep It Clean plaanide realiseerimist. Puhta maailma konverents (The Clean World Conference) toimub Tallinnas järgmise aasta 24.-27. jaanuaril ning kui võrgustumise soov on piisavalt tugev, siis me ei jää pelgalt Teeme ära! liikumiseks, vaid loome selle baasil organisatsiooni.

Kas tahaksid veel midagi maailmakoristuspäeva või liikumise kohta lisada?

Oleme üheskoos kasvatanud kogu maailmas omamoodi positiivsuse võrgustikku. Nüüd on õige aeg näidata, mida oleme saavutanud. Teeme ära!

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga